Säkerhet spjälsäng och barnsäng

En babysäng används vanligtvis när det inte längre är säkert att lämna barnet i en babykorg. spjälsängarna har en lägre tyngdpunkt, mer massa, en bredare bas vilket ger mer stöd och har plats för en större bebis än en babykorg. Babysängar är mer stabila än babykorgar och är ett måste när barnet börjar kunna rulla. Vid omkring två eller tre års ålder kan ett barn besegra sin instängdhet i en spjälsäng och bör flyttas till en barnsäng för att förhindra skadliga fall när barnet försöker ta sig ur sin spjälsäng.

Säkerhet och design av Spjälsäng

En modern spjälsäng regleras av standarder som anger vilka mått det får vara mellan spjälorna, vilken höjd dom bör ha i förhållande till madrassen mm, allt för att få en acceptabel säkerhet och minska riskerna med babysängar.

Spjälsängar är utformade för att begränsa barnets möjligheter att lyckas ta sig ur sängen. Sidorna är för höga för att ett barn ska kunna klättra över, och sängen är även designad för att undvika att det existerar några fotfästen där barnet kan få kraft med benen och skjuta ifrån.

Man har även tagit fram standards som förhindrar att barnen ska kunna fastna med händer, fötter eller huvud och på sådant sätt skada sig.

Vanliga säkerhetsaspekter:

 

Fall skador

För att förhindra skador såsom hjärnskakning och benfrakturer från fall då barnet försöker klättra ut, är fotfästen inte tillåtna. Spjälsängens sidohöjder definieras av vilka olika madrass positioner som är möjliga att ställa in.

Strypning

Spädbarn kan fastna och strypas om deras kläder fastnar på delar av en barnsäng som sticker ut, eller om huvudet fastnar mellan spjälor. Luckor stora nog för ett barns huvud är ej tillåtna.

Kvävning

Spädbarn saknar motorik eller styrka för att vända sina huvuden om de rullar in i något som hindrar deras andning. De kan fastna och kvävas om de faller in i luckor som skapas av illasittande eller extra madrasser. Bebisar kan också kvävas om madrassen är för mjuk.

Infångning

Spädbarn kan drabbas skador på armar och ben om de blir instängda mellan luckor. Luckor tillräckligt små för en lem för att fastna är inte tillåtna.

Vanliga tillbehör i Spjälsängar

Forskning har visat att madrassen påverkar riskfaktorn en fast, ren och välsittande madrass sänker riskfaktorn.

Det är vanligt att placera ett vattentätt lager mellan madrass och sängkläder för att förhindra att madrassen blir skadad av sängvätning.

Vissa leksaker är särskilt avsedda för en babysäng. Mobiler är musikaliska/mobila leksaker designade att lugna barnet och att få det att sova, men bör tas bort innan barnet kan stå (8 till 12 månaders ålder). Speglar är till för att underhålla barnen medans det är vaket i sängen.

 

Enligt EU direktiv informerar vi nu om att denna webbplats använder sig av kakor. Mer information.

Enligt EU direktiv informerar vi nu om att denna webbplats använder sig av kakor. Om du förstår och samtycker till detta så fortsätter du att använda siten eller klickar på "Jag förstår" Vi och våra samarbetspartners använder cookies för att förbättra användbarheten på våra webbplatser och göra våra tjänster mer relevanta för dig

Stäng